Een gebroken en gelijmde vaas als krachtig symbool

In het kader van Wereld Kankerdag werd op maandag 5 februari 2024 een bijzonder kunstwerk onthuld door Karel Loohuis, Burgemeester van Hoogeveen. Het kunstwerk is een gebroken en gelijmde vaas die symbool staat voor iemands leven met en na kanker. De vaas laat de barsten prachtig zien want ze zijn met goudkleur gelijmd. De ziekte kanker gooit je leven aan diggelen, maar door de scherven bij elkaar te rapen en de tijd te nemen de brokstukken te lijmen, maak je er weer een geheel van. Het leven is niet meer hetzelfde, het is anders geworden, de barsten blijven zichtbaar in plaats van ze te verbergen.

Kintsugi, een Japanse techniek raakt aan de symboliek van genezing en veerkracht. Het object wordt zorgvuldig in ere hersteld, het verzoent zich met zijn verleden en wordt daardoor paradoxaal genoeg sterker, mooier en dierbaarder dan voor de breuk. De vaas is voorzichtig gebroken, de scherven zijn gelijmd en de barsten zijn met glanzend goud bewerkt.

IPSO, de overkoepelende organisatie van centra voor leven met en na kanker heeft met de landelijke open dag meer bekendheid gevraagd voor mensen die geraakt zijn door kanker. Elk centrum heeft met een bijzondere activiteit een eigen invulling gegeven aan de Wereld kankerdag. Het doel is zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de waardevolle ondersteuning die centra zoals het THHD kunnen geven.

In de gebroken en gelijmde vaas staan takken van de kronkelhazelaar waaraan groene briefjes in de vorm van een blad hangen. Gasten van het THHD zijn gevraagd een persoonlijke ‘levensles’ op een blad te schrijven om mensen die het lezen een hart onder de riem te steken en positief te inspireren. De vaas met takken en bladen zal tijdelijk op plekken staan zoals in een wachtkamer van de oncologie afdeling, een huisartsen- of fysiotherapiepraktijk in en rondom Hoogeveen.

Lees ook het nieuwsbericht van RTV Drenthe (uitgezonden op 5 februari 2024).