Taart van de week….

De taart van de week, aangeboden door Bakkerij Mulder, is deze week in ontvangst genomen door vrijwilligers van het Toon Hermans Huis Drenthe (THHD), met name aan hen die zijn gestart met de creatieve bijeenkomsten voor mensen die te maken hebben (gehad) met kanker.

In het Toon Hermans Huis Drenthe in Hoogeveen wordt op allerlei manieren aandacht geschonken aan deze groep mensen. Via gespreksgroepen of ander lotgenotencontact.

„Hoewel bijna iedereen op een of andere manier met kanker te maken krijgt en er behoefte is aan een gesprek, komen deze niet altijd gemakkelijk van de grond. Daarom bieden we naast gesprekken veel verschillende activiteiten aan”, vertelt Joke Dijkema van het THHD. De groep: ‘Als woorden te kort schieten. ..’ is bedoeld voor mensen die hun verlies en rouw willen verwerken door middel van creatieve werkvormen. De eerste bijeenkomst was dinsdag 4 oktober.

Ziekte verweven in je leven

„Het valt niet altijd mee om je gevoelens, onzekerheden onder woorden te brengen”, zegt Paulien Fokkes. „Dat gaat misschien eenvoudiger terwijl je ondertussen creatief bezig bent.” Zelf volgde zij de opleiding voor Kunstzinnig Dynamisch Coach toen ze de diagnose kanker kreeg. „Ik was de regie over mijn leven kwijt en werd overspoeld door de diagnose. Ineens komt er veel op je af en moet je alles kunnen verwerken. Misschien is verwerken niet het goede woord, je mag leren om de ziekte te ‘verweven’ in je leven. Het hoort bij je, je kunt leren omgaan met de ziekte, de angst en onzekerheid.”

Regie

Door te werken met je handen, iets nieuws te maken, ervaren de deelnemers dat ze zelf weer de regie in handen krijgen. Niets moet, alles mag. Het doel van het bezig zijn met creatieve materialen is, dat het intuïtief uiting geeft aan wat er in je leeft Samen kunnen we nieuwe stappen zetten en ontstaat er ruimte, krijg je zicht op hoe jij je ‘nieuwe normaal’ wilt vormgeven.

De bijeenkomsten zijn eens in de drie weken en in totaal zijn er zeven bijeenkomsten. Het Toon Hermans Huis Drenthe, gevestigd in het Klooster aan de Brinkstraat 5, biedt rust, ontspanning en ruimte. „Het verhaal is nooit klaar, maar waar woorden te kort schieten, kan het helpen om met je handen bezig te zijn.”