Lymfoedeem en compressiezorg… wat is dat en wat doet het?

In het Borstkankercafé op dinsdag 4 oktober komt Kirsten Schokker, compressieconsulent bij Thuasne Nederland, vertellen over de mogelijkheden van compressiezorg. Kirsten.

Bij een chirurgische ingreep bij borstkanker worden regelmatig ook lymfeklieren verwijderd. Dat kan leiden tot lymfoedeem: ophoping van vocht. Het beschadigde lymfestelsel kan het vocht niet meer goed afvoeren. Lymfoedeem kan ook ontstaan door bestraling. En soms ontstaat het pas jaren na een ingreep. Uiteindelijk heeft 20 tot 30% van de vrouwen die geopereerd worden aan borstkanker, last van oedeem. Lymfoedeem moet worden behandeld om de zwellingen te verminderen. Daarvoor zijn er verschillende mogelijkheden. Compressiehulpmiddelen zijn daarbij belangrijk.

Kirsten heeft veel ervaring in de compressiezorg. “We merken steeds dat er veel behoefte is aan voorlichting over compressiehulpmiddelen”, zegt ze. “Over waarom je bij de behandeling van oedeem al snel therapeutisch elastische kousen, beter bekend als steunkousen, krijgt aangemeten. Maar die steunkousen helpen heel goed om de doorbloeding te stimuleren en ondersteunen daarmee de afvoer van vocht.” Afhankelijk van de ernst van de klachten en waar het oedeem zich vormt, zijn er ook andere compressiehulpmiddelen. Kirsten: “Er zijn ook compressievesten en compressiehemden. Die omsluiten het bovenlijf en soms de armen. Ook dit is er op gericht om het lichaam te helpen om vocht af te voeren. Uiteindelijk zorgt dat voor meer comfort, het helpt jouw lichaam om beter te functioneren. En dat werkt het beste als het hulpmiddel goed is aangemeten, afgestemd op de precieze problematiek.” Tijdens de bijeenkomst zijn diverse compressiehulpmiddelen te bekijken zodat je een goed beeld krijgt van de mogelijkheden.

Compressiehulpmiddelen worden niet alleen bij lymfoedeem toegepast, maar ook bij aandoeningen als spataderen, trombose en het zogenoemde ‘open been’, eigenlijk allemaal problemen met aderen en vaten. Kirsten: “Compressiehulpmiddelen helpen het lichaam. Maar gelukkig kun je in veel situaties ook zelf oefeningen doen om je lijf te helpen het vocht af te voeren. Ook daar zal ik aandacht aan besteden.” Al met al belooft het weer een interessante avond te worden!

Deze publiekslezing in het Borstkankercafé is bedoeld voor iedereen met interesse in dit onderwerp. Het Borstkankercafé is een initiatief van Hendriksen Lingerie & Mammacare en het Toon Hermans Huis Drenthe.

De publiekslezing vindt plaats op dinsdag 4 oktober in het Klooster, Brinkstraat 5, Hoogeveen. Aanvang 19.30 uur. De toegang is gratis. Graag vooraf aanmelden via (0528) 230600 of via info@thhd.nl.