Terug van weg geweest

Daar staat ze weer, het is even geleden, dat ik haar gezien heb, maar ze is er weer.

Ze heeft direct haar kans gegrepen en staat nu bij mij en vele anderen aan de deur om te colleteren voor het KWF. De afgelopen periode zijn er maar weinig collectes echt aan de deur geweest, je kon wel geld overmaken, maar toch voelt dat anders. Je voelt direct verbinding met degene die voor je deur staat, de collectant is op dat moment de belichaming van het goede doel waar voor gelopen wordt. Zelf geef ik altijd, ook al heb ik minder met een bepaalde organisatie of doel. Het feit alleen al, dat iemand zich in wil spannen om voor het goede doel zijn beste beentje voor te zetten verdient het al om wat in de bus te gooien. De glimlach naderhand is het kadootje voor mij. Ik ken haar niet, zij kent mij niet, ze weet niet wie ik ben en ook niet dat ik kanker heb gehad. Zij gaat belangenloos voor mensen als ik op pad. Ik realiseer me hoe weinig ik eigenlijk weet van het KWF, ja ik ken het onderwerp waar ze zich hard voor maken, ik ben een aantal keer vrijwilliger bij de Samenloop geweest, maar verder dan dat reikt mijn kennis over het KWF Kankerfonds niet.

Ik besluit een kijkje te nemen op de site van het KWF.

Al ‘bladerend’ kom ik het volgende tegen: In Nederland zijn er gemiddeld jaarlijks 80.000 (ja, 80.000 !) collectanten voor het KWF (en dus voor ons..) op pad. Van iedere euro gaat er 0,82 cent naar onderzoek.

Onderzoeken van de laatste jaren hebben dit opgeleverd:

  • er is een nieuwe vorm van bestralen, de zgn protonentherapie, die veel bijwerkingen bespaart
  • er kunnen nu zelf kankercellen opgekweekt worden en in leven gehouden worden, waardoor beter onderzoek mogelijk is
  • er zijn steeds meer toepassingen van immuuntherapie.

Dit zijn een paar voorbeelden.

Het KWF moet voor al deze onderzoeken veel onderzoeksvoorstellen indienen om gelden te genereren, die het onderzoek mogelijk maken, ook hier zijn veel mensen mee bezig.

Daarnaast werkt het KWF aan uitgebreide campagnes gericht op preventie, denk hierbij aan campagnes tegen roken en gezonde voeding.

Verder is het KWF bij een aantal belangrijke platvorms betrokken en ondersteunt ze organisaties die patiënten ondersteunen.

Kortom naast die 80.000 collectanten, waarvan u er ook vast jaarlijks één ziet, zijn er nog honderden anderen, die zich op dagelijks inzetten om onze ziekte te bestrijden. Van onderzoeker tot schoonmaakster in een laboratorium, van arts tot assistente.

Dit weten neemt onze kanker niet zomaar weg, maakt ons niet zomaar genezen, maar het is zo fijn om te weten, dat er medestrijders zijn om onze kanker te verslaan.

Dank aan allen die zich hiervoor inzetten…