Middelen

Nederlands is een mooie taal en vaak lenen woorden zich voor meerdere betekenissen.

Het woord middelen is zo’n woord. Ook dit woord is voor meerdere betekenissen bruikbaar.

In een column voor het Toon Hermans Huis is het dan ook een spannende om te kijken welke betekenis gebruikt word…. een verrassende zou ik zeggen, één die je het minste verwacht in een column, die gaat over zaken die met op kanker te maken hebben.

Ik zou namelijk graag iets zeggen over de betekenis van middelen in de zin van het middelen wat je kunt doen bij je belastingaangifte.

Daar kun je de inkomsten van de afgelopen drie jaar bij elkaar optellen en opnieuw laten verdelen over de afgelopen drie jaar. Grote verschillen in inkomen kunnen zo opnieuw herverdeeld worden met een ander, voor de aanvrager, vaak financieel positief resultaat. Tegenslagen kunnen op deze manier wat worden opgevangen en de schade van de tegenvallers, kan zo toch, is de bedoeling, iets meevallen.

Aan dit middelen moest ik denken moest ik denken, nadat ik opnieuw een verhaal gehoord had van iemand die enorm teleurgesteld was in een goede bekende. Gedurende de ziekte en behandelperiode van de kanker had deze bekende zich van een ongekende kant laten zien. De verwachting was hoog na jarenlange vriendschap, deze bekende zou zeker in deze periode ook meelopen op het moeilijk pad. Dat pakte toch anders uit. Het leek of de bekende ineens onzichtbaar werd, de verwachte telefoontjes, appjes en andere vormen van contact bleven uit. Incidenteel was er een een kort appje met een korte vraag hoe het nu ging. Alsof kanker zich makkelijk in een appje laat beschrijven. Wanneer er een appje de deur uitging of iemand kon rijden voor de bestraling om zo het thuisfront te ontlasten, kwam er geen antwoord van deze bekende.

De teleurstelling was groot, een extra verdriet dat je moet dragen in deze moeilijke tijd en hoe herkenbaar voor velen van ons. Velen, die met kanker te maken hebben gehad, kunnen achteraf vertellen over mensen die teleurstellen in deze periode.

In het kielzog van de teleurstelling bloeden deze vriendschappen en relaties nog wel eens dood. Is het moeilijk om de teleurstelling over deze periode een plekje te geven en weer als vanouds door te gaan. Het is ook moeilijk om eerlijk te zeggen, dat je zo teleurgesteld bent (geweest). Makkelijker is het om elkaar dan een beetje uit de weg te gaan, wat afstand te nemen en tegen anderen te zeggen wat je werkelijk van iemands afwezigheid vindt of vond.Je legt een laagje over de pijn en gaat weer door.

Natuurlijk is het vanzelfsprekend, dat we iets mogen verwachten van onze familie en vrienden in een tijd van ziekte, maar ook onze kanker maakt van familie of vriend geen wonderwezen, geen mister of misses perfect. Hoe weeg je dan de acties van deze mens?

Kijk en hierbij moest ik aan het middelen denken van de belasting…… Als we alle goede zaken van de afgelopen jaren bij elkaar optellen en herverdelen over deze periode waarin het minder is gegaan, hoe komen we dan uit? Is er respijt voor deze bekende, is er ruimte om dit stukje niet helemaal goede vriend zijn te vergeven? Is er dan nog voldoende over om je teleurstelling te bespreken en het niet dood te laten bloeden?

Hoewel ik weet, dat wanneer je ziek bent en behandelt word, er niet altijd ruimte over is voor die ander, zou ik toch willen voorstellen om in het geval van teleurstelling te gaan middelen…. misschien is de uitkomst dan hetzelfde, maar misschien maakt het net het verschil…