Een nieuw begin

We zijn een nieuw jaar gestart. Graag wil ik dit verbinden aan het bericht dat ik afgelopen december kreeg. Na mijn laatste behandeling voor kanker waren er inmiddels vijf jaren verstreken en heb ik mijn bijna laatste controle gehad. Deze zomer komt er nog éénmaal een foto en dan is het echt klaar. Dan heb ik weer net zoveel kans of net zo min kans als welke Nederlander dan ook op het krijgen van kanker. ‘U bent genezen, mevrouw’, zei de arts. Goed nieuws.

Het klonk ook als een punt. U bent medisch genezen. Punt.Klaar. De periode met kanker kan nu afgesloten worden. En daar kon mijn gevoel even niet in meekomen.. Ik denk hierbij ook aan andere mensen, die ik sprak over het genezen verklaard zijn en het unheimliche en onbestendige gevoel, dat men na deze mededeling nog lange tijd had.

Kun je alles wat met je kanker te maken heeft gehad dan ook zo met de mededeling afsluiten en verder gaan?! En wat maakt het dan, dat dit niet zomaar gebeurt? Ik denk aan het vertrouwen in je lijf, dat niet zomaar terug is met de mededeling, dat je genezen bent. Kanker is een sluipschutter; wie zegt dat hij niet nogmaals terugkomt, zonder dat je het doorhebt!? Dan, de gevolgen van je kanker en behandeling zijn mogelijk nog dagelijks in je leven aanwezig. Denk aan lichamelijke ongemakken, denk aan de gevolgen, die het voor je werkende leven of anderszins heeft gehad. Dit zijn zaken, die als een soort in beton gegoten feit voor altijd aan een leven, jouw leven, met doorgemaakte kanker kleven.

Genezen worden verklaard is niet zomaar ‘een nieuw begin’ zin. Na deze zin ben je niet ineens minder bezorgd, ben je niet ineens geheeld van alle verdriet, angst en gevolgen, die de kanker je bracht. Is het moeilijk om weer vertrouwen te hebben, weer te durven leven zonder de controles, niet telkens op je hoede te hoeven te zijn. Weer vertrouwen te durven hebben in je lijf, in een nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Tegelijkertijd is dat is ook het gene waar we goed in geworden zijn, tegen de verdrukking in opnieuw beginnen met wat we hebben, tegen de verdrukking opnieuw beginnen, ook al weet je de uitkomst niet.

We hebben weer een nieuw jaar, nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Ik wens jullie alle goeds voor dit jaar, vertrouwen en heling waar nodig.

Marjolanda