Kerst

Recent werd ik weer opgeschrikt door het bericht, dat een bekende de diagnose niet operabele kanker kreeg. Dat hakt er dan weer even goed in.Kanker is ook net als een duveltje in een doosje met een wrange grijns komt het als een volslagen verrassing in je leven en deal er maar mee. Je hele leven staat op de kop. Ik weet nog als de dag van gisteren, dat ik mijn diagnose kreeg, wel operabel, maar wel met macro uitzaaiingen.. dan ga je niet lichtzinnig je kerst in, geloof me…

 Ook voor deze bekende is het een kerst, die je een aantal weken geleden nog niet kon bevroeden. Ineens heb je te maken met een tijdslot in je leven. Zeker wanneer de diagnose niet zo optimistisch is en de behandeling meer in het teken van verlenging staat dan in teken van het genezen, herstellen van..

Je besef van tijd en kansen krijgt een draai van 360 graden. Zaken waarvan je denkt, dat je daar nog alle tijd voor hebt, staan ineens in een ander daglicht en andere prioriteit. De tijd die je nog hebt dwingt je tot keuzes maken, wat je nog wil en wat je kan. En dan komt kerst.

 Is het je laatste?! Heb je nog een kans volgend jaar en hoe lang dan.. volgend jaar…. Alles vernauwt zich in deze tijd, alle overbodige ballast schud je van je af en je richt je op dat wat het meest kostbaar en nodig is. In al die keuzes heb je veel wijsheid en inzicht nodig, wat kies je, hoe kies je, het komt er zo op aan, het duveltje staat grijzend op je te wachten aan de kant.

 Met een beetje geluk heb je mensen om je heen, die je door deze kerst heen helpen, een markering in de tijd voor jou en voor allen die je lief zijn en die jou lief hebben.

Voor een ieder die in dit schuitje zit wens ik jou en de jouwen veel inzicht toe, veel Licht toe, veel warmte en liefde. Dat het een kerst is om niet te vergeten, omdat je zo dicht bij elkaar mocht staan, zulke bijzondere gesprekken mocht hebben, mocht zeggen, dat je van elkaar houdt, samen op weg in deze periode. Een kerst, die vreemd genoeg, zo ook voedt en je door deze periode heen helpt.

Misschien ben jij die gelukkige, die volgend jaar terug mag kijken op deze kerst, verlenging hebt gekregen. Het is niet te voorspellen, het is niet te zeggen. Dit is de kerst die je hebt.. óók als je niet (meer) ziek bent. Ik wens je de mooiste en beste Kerst ever.

Marjolanda