Aanbod

Kanker geeft stress, zowel in je hoofd als in je lijf. Dat weet iedereen die, op welke manier dan ook, met kanker in aanraking komt. Maar niet iedereen gaat daar op dezelfde manier mee om. De één vindt baat bij een gesprek met een lotgenoot of met iemand die goed kan luisteren, de ander wil liever iets met z'n handen doen om de zinnen te verzetten en een derde wil alles weten wat er te weten valt over de ziekte en de behandelingen. Ons activiteitenprogramma komt aan al deze wensen tegemoet: bijeenkomsten van lotgenoten, creatieve workshops, bewegen/ontspannen, en thema-avonden waar allerlei aspecten rond kanker worden belicht.

Gespreksgroepen

Sta je wat huiverig tegenover contact met lotgenoten, vooral als dat in groepsverband gebeurt? Denk je dat er in zo'n groep over niets anders dan kanker wordt gepraat en dat je van al die verhalen alleen maar meer in de put komt te zitten?

Hoe kan het dan dat veel mensen zo opknappen van contact met lotgenoten en zeggen: ‘Ik ben zo blij dat ik de stap heb gezet, ik kom er altijd heel opgewekt en opgelucht vandaan'? Dat zit zo.

De behandelingen zijn achter de rug en de periode van herstel is begonnen. Voor de buitenwereld gaat het goed met je en ogenschijnlijk verdwijnt de hele ziekteperiode steeds meer naar de achtergrond. Alleen, die schijn is vaak bedrog. Je ziet er beter uit dan je je voelt: je hebt last van slapeloosheid, je voelt je angstig en onzeker, of je wordt overvallen door onverklaarbare huilbuien. De omgeving begrijpt meestal niet er aan de hand is: het is nu toch allemaal achter de rug, wees blij dat het allemaal zo goed is afgelopen. Hierdoor ga je je steeds meer alleen voelen: het lijkt wel of niemand snapt waar je het over hebt als je zegt dat je zo moe of verdrietig bent.

In zo'n geval kan contact met lotgenoten een uitkomst zijn; de ontdekking dat je niet de enige bent, dat ook anderen tegen deze dingen aanlopen, is vaak een hele opluchting. Herkenning en erkenning, dat is wat er in gespreksgroepen gebeurt. En ook: je krijgt en je geeft steun, en daar word je heel blij van.

Het Toon Hermans Huis Drenthe biedt dit seizoen een lotgenoten- , een nabestaanden- en een speciaal voor mannen gespreksgroep aan.

Creatieve expressie

Creatief vormgeven aan de maalstroom van gevoelens en emoties die kanker met zich mee kan brengen: een veelbeproefde manier om weer grip op je leven te krijgen. Dit kan op workshops en korte cursussen als schilderen, werken met speksteen, dozen plakken, schrijven, koken en bloemschikken. En op ons Open Atelier kun je iedere dinsdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur creatief bezig zijn met kleurpotlood, krijt of penseel. Ook wordt daar wel geborduurd, gebreid of gehaakt, vaak voor een goed doel, zoals dekentjes voor zieke kinderen of mutsjes voor mensen die chemokuren ondergaan. Grote kans dat je op het Open Atelier een groepje enthousiaste gasten treft dat je graag vertelt hoe fijn het is om iets met je handen te doen als je hoofd vol zit .

Bewegen en ontspannen

Kanker en stress zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daardoor kun je het gevoel hebben dat alles in je lijf vastzit, dat je hele lichaam pijn doet van de spanning. Een cursus Yoga kan hier een goede remedie tegen zijn. Geen yoga waarbij je je in de moeilijkste bochten moet wringen, maar eenvoudige ademhalings- en lichaamsoefeningen die helpen de spanningen in je lijf op te lossen.

Ook een lichaamsmassage kan heerlijk ontspannend zijn en je het gevoel geven er echt even helemaal uit te zijn.

Daarnaast is wandelen een probaat middel tegen opgehoopte of zich ophopende spanningen. Maar niet iedereen vindt het leuk om dat in z'n eentje te doen. Daarom plannen we in de maanden april, mei en juni een aantal wandelingen in Hoogeveen en omgeving. Voor mensen die maar een klein stukje kunnen, zetten we een korte route uit.

Thema-avonden

Ieder seizoen organiseren we, al dan niet in samenwerking met patiëntenverenigingen of ziekenhuizen, ten minste twee thema-avonden. Centraal op deze avonden staat of een bepaalde vorm van kanker zoals prostaat- , darm- long- of huidkanker, of een onderwerp dat iedereen raakt, zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, erfelijkheid, voeding en rouwverwerking.

In samenwerking met Livera Hoogeveen organiseren we bovendien viermaal per jaar een Borstkankercafé voor (ex)patiënten, hun partners en alle overige belangstellenden. In een ontspannen sfeer belichten deskundigen verschillende aspecten rond borstkanker: sporten na borstkanker, wanneer weer aan het werk, voorlichting over protheses, oedeemtherapie, enzovoort.  

 

(Klikken op een onderstaande afbeelding geeft verdere informatie)

Lees verder Kokkerellen

Kokkerellen

Lees verder Lotgenoten gespreksgroep

Lotgenoten gespreksgroep

Lees verder Nabestaanden gespreksgroep

Nabestaanden gespreksgroep

Lees verder Tai Chi Tao

Tai Chi Tao

Lees verder Creatief Atelier

Creatief Atelier

Lees verder Schrijven

Schrijven

Lees verder Creatief Plus

Creatief Plus

Lees verder Vrije inloop

Vrije inloop

Lees verder Bloemschikken

Bloemschikken

Lees verder Schilderen

Schilderen

Lees verder Speksteen bewerken

Speksteen bewerken

Lees verder Mannen voor Mannen gespreksgroep

Mannen voor Mannen gespreksgroep

Lees verder Borstkankercafé

Borstkankercafé