Column

****** Column : Maart 2019

 

Gewoon                                                                                                                               

Op het moment, dat ik deze column schrijf, ontvangt een aantal mensen in Nederland de diagnose kanker. Man, vrouw, jong, oud, voor het eerst de diagnose, opnieuw de diagnose...

Van te voren ben je al op je hoede, gaat het nu om de feitelijke uitslagen, ben je in een eerder gesprek al 'gewaarschuwd' (als het goed is) voor een mogelijke slechte uitslag.

Toch hoop je, dat het nog meevalt... helaas is dat vaak niet het geval als er al een vermoeden uitgesproken is.

Vanaf dat moment is je leven volledig anders, het staat op zijn kop, zoals het wellicht nog niet eerder op de kop heeft gestaan. Kanker gebeurt overal om je heen, je kent vast wel iemand, die al eerder dan jij de diagnose had en hebt vast ook het hele behandeltraject (van een afstand) meegekregen.

Toch is dat niet hetzelfde als het jezelf overkomt. De hectiek, de bom, de krater die het nieuws achterlaat. De impact op jezelf en alles wat je lief is. Kanker explodeert je leven...

Daarna is het tijd voor het praktische handelen, het behandelplan, als dat er is en het traject instappen. Je wordt voortgeduwd door emoties, keuzes, en veel onzekerheid, die je onmogelijk kunt bezweren met het praktische behandelen alleen...

Het bepaalt plotseling je hele leven en dat van mensen om je heen. Je leven heeft zich 180 graden gedraaid. Het is nauwelijks bij te benen en de impact is niet te vergelijken met wat je eerder aan dingen hebt meegemaakt. Je leven wordt volledig overgenomen.

Recent hoorde ik nog iemand zeggen : 'Ik zou zo willen, dat alles weer gewoon was..."

...........

Alles weer gewoon....

Een verlangen naar rust, zekerheid, behapbaarheid van het leven, vooral ook de vanzelfsprekendheid van jouw leven.. Ben ik er nog over een jaar of langer, hoe lang ben ik er nog..

Als je eenmaal de diagnose kanker hebt gehad, word je onherroepelijk geconfronteerd met je eigen tijd van leven. Het is ineens niet zeker meer, dat je die hebt. Het is niet langer gewoon om er van uit te gaan, dat je er nog tijden bent.

Zelfs als je een succesvolle behandeling hebt het gehad, verlies je nooit meer het besef van je eindigheid, je tijdelijkheid. Is het niet langer gewoon, dat je er bent. Is er geen weg meer terug naar je onschuld van tijd. Een verlies, maar tegelijkertijd ook een nieuw besef van kostbare tijd. Het is niet langer gewoon hier te zijn.

Het wordt nooit meer gewoon, als je kanker hebt (gehad).

En dat is een verlies, maar het is ook een kado, als je dat uit kunt pakken.

Marjolanda

=========================================================

 

****** Column : Februari 2019

 

Wereldkankerdag

Binnenkort staat de Wereldkankerdag op de kalender. Ik heb daar es even op zitten broeden, op de term Wereldkankerdag. Het is zo groots, de hele wereld, die die dag op welke manier dan ook zich richt op kanker.

Het is haast niet te bevatten wat dat betekent. Zoveel verschillende landen, zoveel verschillende culturen, zoveel verschillende mensen, medici en mogelijkheden.

Hoe zal de Wereldkankerdag in Groenland ingevuld worden? Hoe zal die er in Brazilie uitzien? Of in Sierra Leone, Syrie. Hoe zien wij daar iets van terug, van die Wereldkankerdag!?

Het voelt als een klimaatakkoord, we willen er samen aandacht aan geven, maar het lukt niet, omdat het allemaal te veel is, te groot, te gecompliceerd door lokale, regionale, landelijke en continentale verschillen en belangen. Want laten we wel zijn, de middelen die we hier in Nederland tot onze beschikking hebben voor onderzoek en behandeling zijn, denk ik toch echt anders dan die voor de burgers in Sierra Leone. Ik moet hierbij ook denken aan de uitspraak van een arts, toen we er over spraken hoe gezegend we hier zijn met alle soorten behandelingen en medicijnen voor een veelvoud van kankers. 'Ja, beaamde hij, als je in Africa had geleefd, dan had je nu de bloemkolen in je oksels gehad en was je gestorven'.

Wereldkankerdag.. Er samen aan denken is ook er samen iets aan doen. We halen veel geld op voor onze eigen nationaal werkende 'kankerorganisaties', maar misschien biedt de term Wereldkankerdag ook de mogelijkheid om onze blik te richten op hen die, net zo graag als ons willen leven, maar verreweg in een achterstandspositie zitten.

We hebben straks in Hoogeveen een Samenloop voor Hoop, misschien kunnen we in het kader Wereld het geld solidair storten voor hen die niet de midelen hebben. Ik weet het, het is te simplistisch, medicijnen zijn niet overal voor handen, geld, logistiek, bekwame medici, (politiek niet te vergeten..) noem maar op... Maar, toch, het knaagt aan me...Wereldkankerdag klinkt als all inclusive... voor mij, voor jou... community...

Bij grote rampen zijn we altijd genereus als land. Binnen no time staat de teller al op een miljoen euro. Kanker is ook een ramp, één die iedere dag overal op de wereld gebeurt, misschien moeten we daar maar voor gaan lopen; dat er een emancipatie van zorg plaatsvindt, een verdeling van mogelijkheden, dat die moeder in Afrika net zoveel kansen heeft als ik, die hier duizenden euro's mocht kosten en u, die dit leest en wellicht ook behandeld mocht worden.

We leven in een goed land, wat zou het mooi zijn, als we trots zouden kunnen zeggen, dat het overal op de wereld zo zou zijn... Dan is de term 'Help Kanker de Wereld uit' ook zeer op zijn plaats...

ps; Doet u mee met de Samenloop voor Hoop? U kunt zich als loper of als vrijwilliger opgeven, er is altijd wel iets te doen !. ToonHermansHuisDrenthe organiseert dit met de Rotary Hoogeveen; wees welkom, uw inzet wordt zeer gewaardeerd!

Zie ook op de site Samenloop voor Hoop.   

https://www.samenloopvoorhoop.nl/alle-samenlopen/drenthe/hoogeveen/

Marjolanda

=========================================================

 

****** Column : December 2018

 

Kerst

Sinterklaas is met veel commotie gekomen en gegaan en nu gaan we weer richting Kerst.

Sinterklaas is nog te doen als je (ernstig) ziek bent, maar Kerst is beslist een dingetje...

Er is altijd al een bepaalde opgeklopte waas rondom Kerst.

We worden in de reclames overladen met gelukkige gezinnen, die er goed gezond uitzien en ook zeker een goed inkomen genieten, gezien de dis die we overvloedig uitgestald zien in de reclame.

Ook zijn al die gezinnen en families nog eens goed in staat het gezellig met elkaar te hebben... kortom, zo hoort Kerst te zijn, al het goede in het leven komt bij elkaar in deze tijd.

Maar wat... wat als je nagenoeg geen inkomen hebt en toch voor je gezin iets wil doen, wat als je ook zo verlangt naar die warme familie en het bij jou één doffe ellende is.... wat als je zelfs helemaal alleen bent en natuurlijk, wat, wat als je ernstig ziek bent of een geliefde hebt, die ernstig ziek is...hoe ga je dan je Kerst in...

De reclame wil een bepaalde boodschap afgeven, gestoeld op een achterliggende emotie. Wat is dan die achterliggende emotie van onze ganse natie met Kerst?! Zijn het nog onze calvinistische kerstopvattingen over geboorte van nieuwe hoop, zijn het onze diepe onderbewuste gevoelens van het ritme van de natuur, na het donker komt nieuw leven.?

Beide gedachtes zijn gevat op nieuw leven, licht en hoop, en dat daarmee goede dingen voor ons in het vooruitzicht kunnen liggen. En dat is misschien wel hetgeen we het hardst nodig hebben in het donker, het goede in het vooruitzicht, daar waar het zwaar is, weten dat er licht komt, dat het lichter wordt...

Ik moet ineens denken aan een citaat  'Als ik weet, dat ik morgen sterf, plant ik vandaag een boom'.

Nu is levenskunst niet zomaar een quote in een kerstcolumn.. dat is te kort door de bocht, maar het laat wel onze universele wens zien te vast te willen houden aan het licht, tegen de verdrukking in...

Hopen, dat ondanks de zwaarte er goede dingen voor je zijn weg gelegd, licht in het donker...

Ik weet niet hoe je Kerst er uit zal zien, maar ik hoop, dat al het goede waar je naar verlangt je gegund is, dat wanneer het donker is er ook warmte, hoop en licht voor je mag zijn.

Gezegende dagen gewenst.

Marjolanda

=========================================================

 

****** Column : November 2018

 

Alles op scherp.

We hebben oktober, de borstkankermaand weer achter de rug. Borstkankermaand klinkt een beetje...tja... hoe zal ik zeggen, exclusief.... borstkanker, ja, dat verdient de aandacht..

Eerlijkheidshalve wacht ik nu op de darmkankermaand, de slokdarmkankermaand, de lympheklierkankermaand en ook eigenlijk wel een algehele melanoommaand of iets dergelijks... En dan mag er in het kader van eerlijkheid ook wel een ALS maand komen, of een Duchennemaand, of nou, name it...

Recent is er een boek verschenen waarin de term 'borstkankerlight' valt. Een gradatie van hoe erg het is. Een A kanker of B kanker... erg of heel erg... Het roept de vraag op of kanker of welke andere ziekte te graderen is in termen van beroerd of tragisch..., hoewel er in de dagelijkse praktijk natuurlijk verschil is, in wat er met je aan de hand is en wat na alle behandelingen de (voorlopige) uitkomst voor je is. Dat zal ook niemand ontkennen. Maar de terminologie heeft ook iets discrimimerends, oordelend.. als je light hebt, moet je niet klagen en als je B hebt, dan is het toch wel heel erg. Zo werkt het niet met kanker. Iemand met ernstige kanker kan er vrede mee hebben terwijl iemand met light het gevoel kan hebben in één grote rampspoed te verkeren.

Kanker is kanker in heel de breedte van alles wat het met zich meebrengt.

Eén van de aspecten in de volledige breedte bij zowel light als 'heavy' (zo noem ik het maar even dan.... het is ook best heavy namelijk..) is, dat het je leven op scherp zet. Plots kom je in aanraking met je eigen tijdelijkheid, waarvan je in je achterhoofd wel weet, dat die er is, maar die slechts af en toe opdoemt, wanneer iemand, meestal een oudere bekende, overlijdt.

En in onze comfortabele maatschappij worden we ook niet langer direct meer geconfronteerd met de gevolgen van hongersnood, natuurrampen zoals tsunami's en aardverschuivingen, grote ziekteplagen of oorlog. Onze tijdelijkheid zit in het comfort van ons dagelijkse leven een beetje weggestopt, lijkt het wel. En dan ineens hoor je dat je kanker hebt. Dan maakt het niet uit of het light is of heavy, het zet je wereld op de kop en drukt je met je neus op je eigen sterfelijkheid. Ook de vraag, wat er buiten genezing om, belangrijk voor je is, is daar aan vastgekoppeld. Alles komt op scherp. Er vindt een herwaardering plaats en ineens is tijd een belangrijk component in je leven, deze tijd, vandaag. Helemaal wanneer het lijkt op te houden. Dan is tijd je belangrijkste kostbaarste goed. Het goud aan het einde van de regenboog. Misschien zijn er nog projecten, die je af wil ronden, maar vaak is ons sterkste verlangen in een periode van (ernstige) ziekte om met de mensen te zijn waar we van houden. De diagnose kanker laat alle drukte verstillen, maakt weer scherp waar het om gaat, bij elkaar zijn, met elkaar zijn, samen zijn...

We zijn de tijdelijkheid een beetje afgewend, vergeten, maar het dringt zich uiteindelijk altijd op, laten we dat scherp houden... kanker (light) of niet...., vandaag, vandaag is de tijd die we hebben.

Marjolanda.