Lezing 'Erfelijkheid en kanker'

November 2017
lezing “Erfelijkheid en kanker” in het Toon Hermans Huis Drenthe

Onderwerpen die aan de orde komen zijn: “wanneer moeten we denken aan erfelijke kanker?”, “wat betekent het om erfelijk belast te zijn, voor de patiënt zelf maar ook voor de familie?, ”hoe gaat het op de poli Familiaire Tumoren?”, wat voor onderzoek kan er gedaan worden?“. Echter ook belangrijk: ”wat kunnen we (nog) niet?” We weten namelijk al veel over erfelijkheid en kanker, maar nog lang niet alles. 

Kanker is een veel voorkomende ziekte. De kans dat kanker bij meerdere personen in één familie voorkomt, is vrij groot. Toeval, gewoontes en leeftijd kunnen hierin een rol spelen. Met de inzichten van nu zeggen we dat bij gemiddeld 5-10% van alle mensen met kanker een erfelijke aanleg de belangrijkste oorzaak is van de ziekte. De bijdrage van erfelijkheid aan het ontstaan van kanker verschilt echter per soort kanker. We krijgen op de poli erfelijkheidsvragen over allerlei tumoren, zowel bij volwassenen als bij kinderen. De meeste verwijzingen naar de poli Familiare Tumoren hebben echter te maken met het voorkomen van darmkanker en borstkanker. Zoals u weet zijn dit veel voorkomende vormen van kanker.

In bepaalde families is er reden om DNA onderzoek te doen. Met DNA onderzoek kunnen we soms een erfelijke aanleg zichtbaar maken die wellicht al bij meerdere generaties in de familie aanwezig is. Die erfelijke aanleg kan ons helpen om mensen alert te maken en om zo goed mogelijk adviezen te geven. Een erfelijke aanleg kan ook bij kinderwens en bij het afsluiten van verzekeringen een (belangrijke) rol spelen. Op de afdeling genetica ontvangen mensen informatie over al deze aspecten