Ed de Groot

Ik bied de cursus schrijven aan. Onder de naam “Schrijven met Toon” wordt er geschreven – en niet te vergeten: gepraat – met een vaste groep mensen. We zijn met van alles bezig: van gedichten tot verhalen, van schrijfoefeningen tot brieven schrijven. Ook maak ik wel individueel afspraken met mensen. Dit werk kost mij gemiddeld twee tot drie middagen per maand (inclusief voorbereiding).

Waarom ik eraan begonnen ben? Ik ben gevraagd. Daar schrijven zowel een deel van mijn vak, als mijn hobby is en daar ik van mezelf denk dat ik een goede coach kan zijn, heb ik ja gezegd. Het geeft me voldoening als ik mijn mensen een positieve ervaring bezorg.

Het meest waardevolle van dit werk is voor mij het besef dat je samen met anderen “de kop d’r veur” kunt houden, zoals ze in Drenthe zeggen. Ik leer veel van de manier waarop mensen omgaan met kanker: van hun optimisme, hun strijd met fysieke ellende, hun moed om dingen onder ogen te zien zonder hun gevoel voor humor en vrolijkheid te verliezen. Het zijn voor mij wel bestede middagen: wat me aanspreekt is dat de humor en de lol in het schrijven het op zo’n middag regelmatig winnen van de ernst des levens, zonder dat we de kop in ’t zand steken. Ik ervaar in het Toon Hermans Huis een goede mix tussen “ruimte voor ernst, zorg en verdriet” en “ruimte voor gezelligheid, leuke dingen doen en over koetjes en kalfjes praten”. Het kan allemaal.